جلسه دهم

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616147231762{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]

خِتَامُهُ مِسْكٌ[۱]

[۱] مطففین / ۲۶[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616148140062{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]جلسه آخر این دوره از دوره های مدیریت مسجد مسجدنا است و راهبرد قرآنی اش « خِتَامُهُ مِسْكٌ[۱]» است. یعنی ما باید آن را معطر و جامع و چکیده  داشته باشیم.

«اقیموا وجوهکم عند کل مسجد»  هم که راهبرد همیشگی ماست و ما باید آن را تکرار کنیم. تکرار باعث  فرهنگ سازی می شود و این آیه  در ذهن تکرار می شود و در  ویترین ذهن عزیزان قرار می گیرد. مثل آیه ی مسجد محوری است.

[۱] مطففین / ۲۶[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616221872203{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]گفته شد که ما یک مدیریت در مسجد داریم، یک مدیریت از مسجد داریم و یک مدیریت بر مسجد.

گفته شد «مدیریت در مسجد»  همان حالات سنت قدیم است که باید حفظ شود و جالب اینکه  امام جماعت مسئول در مسجد است. نه این امام جماعت دوم. اگر دو تا مسئول داشت، نگرانی ایجاد می شد. وقتی یک نفر هم مسئول درون است و هم مسئول برون است، پس وحدت برقرار است. منتها رویکرد متفاوت است. چون گاهی مواقع می گویند که مسجدی که شما کاری با آن ندارید پس چه به درد می خورد برای بیرون؟

می گوییم نه!! مسجد  منسجم، مسجد معطر، مسجد مطهر، مسجد پر کار  و معنویت افزا، که منبر و محرابش فعال است (چون علامت فعال بودن مسجد یکی منبر یکی محرابش است و یکی مناره اش است که موذن  است و خودش قوانینی دارد) مسجدی که خوب مدیریت می شود می تواند محله را خوب مدیریت کند ولی مسجد توخالیِ پوکِ ضعیف، چطور می تواند تاثیر گذار باشد؟ علت این که ما خیلی به مدیریت در مسجد  نپرداختیم این است که متصدیانی و متولیانی دارد و به اندازه ی کافی به آن پرداخته اند.

و آن بخش خودش ۱۰ تا جلسه ی ۲۰ دقیقه ای می خواهد  که ما  می گوییم یک مسجد خوب را چگونه اداره بکنیم ! ما وقتمان را صرف « از مسجد»  کردیم. یعنی یک مسجد استاندارد تمام عیار ، حالا  رویکرد به محله دارد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616222066005{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]گفتیم رویکرد به محل ، رویکرد جمهوری اسلامی است . رهبری در یک مکان دینی نشسته است (چه حسینیه ی جماران و چه حسینیه ی امام و چه  مسجد در محل) !!

دارای قوای سه گانه است «یعنی شوراهای سه گانه» ، شورای فکری «سیاست گذار» ، شورای اجرایی و شورای امر به معروف و نهی از منکر و قضایی  به اصطلاح. این سه شورا را به تفصیل توضیح دادیم . این ها  هم افزا و هم پوشان هستند ، یکی از این ها فشل بشود مثل این است که ماشین یک چرخش پنچر باشد که راه نمی رود . سیستم باید  درست شود .

مثلا اگر امر به معروف شل باشد، اجرا به بن بست می خورد و مثل ماشینی می شود که ریپ می زند. چون سالم نیست. و همینطور اگر یک قوه ی فکری نباشد که دائما فکر می کند و  برنامه می ریزد و قانون می گذارد و سیاست گذاری می کند و راهکار  نشان می دهد، برنامه ی کوتاه مدت میان مدت دراز مدت، نظارت بر اجرا ، بودجه بندی !  مثل یک مجلس، این اگر نباشد ، مجریان فاسد می شوند .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616222128633{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]پس مجری دو تا مراقب دارد. یک مراقبب برنامه ای و ناظر اجرایی دارد و یکی هم شورای  امر  به معروف که مواظب است که منحرف نشود، اخلاقش فاسد نشو . مثلا به  مسئول برق  آب  گاز ، دائما یکی تذکر می دهد می گوید شما دارید اجحاف می کنید. مواظب باشید روی مردم فشار نیاید !

اگر این تذکر نباشد ، آرام آرام مجری ها در اثر قدرت ، فی نفسه دچار فساد می شوند .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616222339027{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]پس از یک دیدگاه  دو تا از این سه  قوه،مراقب اجرایند، و دوباره اجرای خوب باعث تقویت آن دو  بُعد می شود. امام هم مثل پدر بالای سر سه فرزندش هست. بدون این که  تکبر و آقایی و دیکتاتوری داشته باشد. او خادم و مهربان است. «بالمومنینَ رئوفٌ رحیم» . قرآن می گوید هم خداوند رئوف و رحیم است،  و هم پیغمبر.  اصلا امام نباید یک ذره آقا باشد !

چون اگر آقا بشود، هیچکس حرفش را گوش نمی دهد. باید دائما مثل امام علی علیه السلام در کوفه، به فکر مردم باشد .

شهید مطهری می فرمودند رهبر برای مردم نه مردم برای رهبر! امام خمینی(ره) هم می فرمودند من خادمم! می گفتند به من خادم بگویید بهتر است تا رهبر![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616222726887{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]پس ما یک خادم به عنوان امام گذاشته ایم، که دائم به فکر سه شورایش هست.  این ها را دائم ویرایش می کند.

پیشنهاد می دهم که امام و این سه شورا، ماهی حداقل یک بار یکدیگر را ببینند. فایده اش این است که می شود مثل سران قوا، روسای  این  سه  شورا گزارش می دهند. انتقاداتشان را نسبت به اجرا می گویند. مثلا می گویند هیات امنا اصلا به فکر  ما نیست. یا بر عکس!

امام این شوراها را  هماهنگ می کند. الآن ما در کشورمان، گاهی سه قوه جمع می شوند و مثلا فرض کنید رئیسشان گاهی رئیس قوه قضاییه می شود.  گاهی خود رهبر دعوت می کنند و گاهی  خودشان همدیگر را می بینند و اتفاقا وقتی سه  قوه همدیگر را می بینند، یک هماهنگی ای ایجاد می شود. بالاخره اجرا  گاهی نیاز به قانون دارد، قانون نیاز دارد به امر به معروف! لذا برای اینکه آن سه قوه ای که ما ۹ جلسه بحث کردیم بتوانند قدرتمند و موثر و اثر بخش و کارآمد و کارا   باشند، باید همدیگر را ببینند. چقدر خوبست که امام هم باشد.

این جلسه ی چهار نفره راهبردی ترین جلسه ی محل است .

مثلا چهار نفری به این نتیجه می رسند که فعلا برویم سراغ اقتصاد . مثل اینکه اقتصاد مشکل درست کرده است . برویم سراغ اصلاح احتکار! یا برویم سراغ فرهنگ و هنر ! سراغ ورزش  ! این چهار نفر ، تصمیماتشان  بسیار مهم است. بعد تصمیمات این جلسه ی  چهار نفره خورد می شود بین سه تا شورا و هر شورایی این راهبرد ها را اجرا می کند .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616223075323{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]در نتیجه این  سه شورا با یک امام جماعت و با یک هماهنگی (اصطلاحا هارمونی)، دوباره ۱۰ تا مسجد و ۱۰ تا امام جماعت همه شان زیر نظر یک امام، می بینیم یک خوشه ی منظم درست می شود ، هرم درست می شود!

امیر المومنین علیه السلام می فرمایند: « و نظم امرکم »، نظم یعنی همین. نظم یعنی سازمان. اتفاقا عرب ها به سازمان می گویند (المنظمه) همان اورگانیزیشن را می گویند منظمه یعنی نظم. یک بخش از نظم، سلسله مراتب است که اگر نباشد، نظمی نیست. این هایی که می بینید زیر بار سلسله مراتب نمی روند، یا خطاکارند و می خواهند دیده نشوند و یا خیلی  قوی اند و باید بروند بالاتر. چون آدمی که خیلی قوی است را اگر در یک جای کوچک بگذاری، احساس می َکند که حقش ضایع شده است. فکر بزرگتری دارد، حالا آوردنش  توی یک محیط کوچک.

در مدیریت قانونی هست به نام تعادل. تعادل یعنی بین مسئول و مسئولیت تعادل باشد. یک آدم خیلی قوی را بیاورید در یک جای کوچک،  کار خراب می شود. یک آدم ضعیف را هم ببرید در یک جای بزرگ، باز هم کار خراب می شود. در نهج البلاغه هست که به مالک اشتر می فرماید کار بزرگ را به کوچک ها نسپار و کار کوچک را هم به بزرگان نسپار. مثل اینکه شما بیایید به یک کسی که توان رهبری دارد، یک بخش را به او بدهید. مطمئن باشید آن بخش پیش نمی رود.

امام جماعت هایمان باید در حد محله باشند ، و اگر قوی هستند. سریع ببریمشان بالا !

و اگر ضعیف هستند، آن ها را بر داریم. مثل قطعات می ماند . مثل سیستم کامپیوتر، اگر این قطعه مشکل دار شد قطعه ی بعدی هم دچار مشکل می شود. البته تشبیه بدی هست اما از این جهت که وقتی سیستمی فکر می کنیم ، می بینیم که شرع مقدس  سیستمی فکر کرده است. می فرماید امام زمان، امام امت، امام جمعه، امام جماعت، امام روستا و … پس سیستم فکر کرده است. مسجد هایتان را هم سازمان داده است. پس وقتی سیستم شد، می شود :

چوعضوی به درد آورد روزگار  دگر عضو ها را نماند قرار .

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616223301961{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]«مدیریت بر مسجد »  یعنی همین. اگر این امام با این سیستم نمی خواند، با احترام کامل خودش هم باید بداند منعزل شده است. نه عزل!

یک فرهنگ خوبی ما در سازمان شرع داریم که  می گوید انعزال! انعزال با عزل فرق می کند. این یعنی خودبه خود و اتوماتیک دیگر باید برود. اصلا خودش برود بهتر است.  آبرویش بیشتر حفظ می شود. اینکه بگوید من رفتم تا اینکه بیایند و بردارندش.

و جالب است که هر کسی خودش می داند که منعزل شده است. «بل الانسان علی نفسه بصیره ولو القی معاذیره» . هرچه عذر بیاورد، می فهمد که دیگر به درد اینجا نمی خورد.

پس ما یک منظومه ای داریم، سلسله ی امامت است که در راس ولی فقیه است، مثلا ۲۰ تا استان ۲۰ تا امام جمعه، این شد یک سلسله ! دوباره هر استان  ۲۰ تا شهر باز شد سلسله. مثلا هر شهر ۲۰ محله. حالا چه فایده ای دارد؟

آن آقای بالا، مثلا حضرت آقا، می فرماید اقتصاد مقاومتی.  کل سیستم جواب می دهد. چرا؟

برای اینکه سیستم فقط امامت نیست. آن قوای سه گانه امارت(امارت یعنی قوای سه گانه) در تحت رهبری امام هستند.  دیگر اینطور نیست که بگوییم  سیستم جواب نداد.  آقا مظلوم است. آقا ۱۰ سال است دارد می فرماید اقتصاد مقاومتی. چرا؟  برای اینکه سیستم در اختیارش نیست. خب شما باید این بذر رو جایی بپاشید که ثمره بدهد.

حالا اگر کسی رهبر امت است، می خواهد بگوید که ما اقتصادمان می خواهیم اقتصاد مقاومتی باشد و می خواهیم از غرب جدا بشویم. مطمئن باشید تا اراده کند«مثل یک مغزی است که اراده می کند» دست و پا و قلب، همه با مغز هماهنگ می شوند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616223406848{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]نکته آخراینکه، این سیستمی که عرض شد، چند تا ویژگی دارد :

۱-حاصل ۴۳ سال کار است؛ یعنی خودش یک عمر زمان برده.

۲- مبتنی بر اصول مدیریت است؛ « دانش بنیان است » .

۳- مبتنی بر اجتهاد است؛ یعنی در حقیقت چهارمیخه است.

۴-با همه ی طرح ها جور است؛ یعنی هر طرح مسجد محور می تواند در درون این قرار بگیرد .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616223495847{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]مثلا  طرح مدرسه مسجد!

شما می آیید می گویید که آموزش و پرورش زیر نظر محله یار است، خب او می نشیند می گوید یک کاری کنید که این آموزش مثلا  با مسجد هماهنگ باشد. خب اتفاقا طرح مسجد محور اساسش همین است .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”matndoroos” css=”.vc_custom_1616223647147{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;border-radius: 15px !important;}”]پروردگارا  تو می دانی آنچه گفتیم  آنچه شنیدیم آنچه نمایش داده می شود، آنچه خوانده می شود، تماما در جهت رضای توست، به نیت  اصلاح جامعه است و به نیت پیشرفت انقلاب و نظام است و ما تمام  توان فکری و ذهنی مان را، تمام توان تجربی و دانشی مان، همه را گذاشتیم تا این سیستم بتواند خدمتگزار باشد و اهداف مقدس  نظام اسلامی که همان اهداف ائمه ی اطهار علیهم السلام است و اهداف خدای تبارک و تعالی است دنبال شود. ما با قاطعیت عرض می کنیم که این سیستم این توان را دارد که نظم را ایجاد کند.

خدا یا تاثیرش و ثمره دادنش و به هدف رساندنش با تو !!

آمین یا رب العالمین

الحمدلله رب العالمین و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]