اصول و ارزش های اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و عمومی انتخابات ۴

حفظ احترام به شخصیت دیگران و پرهیز از اهانت، تهمت، غیبت و تحقیر آنان

دین مبین اسلام تاج کرامت را بر سر همه انسان نهاده است. «وَلَقَدْ كَرَمْنَا بنی آدم» و به راستی ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم. و احترام مسلمان و مؤمن را یک واجب تردید ناپذیر دانسته است تا جایی که پیامبر بزرگوار اسلام حرمت مؤمن را بزرگ تر از حرمت خانه خدا بر شمرد و خطاب به خانه کعبه فرمودند: «مرحبا بك مِن بَیت ، ما أعظمك وما أعظم حُرمَتَكِ ، وَاللَّهِ إِنَّ الْمُؤْمِنَ أَعْظَمُ حُرمَةً عِندَ اللَّهِ مِنكِ ، لِأَنَّ اللَّهَ تَعَالَى حَرَّمَ مِنكِ واحِدَةً وَحَرَّمَ مِنَ المُؤْمِنِ ثَلاثا : دَمَهُ وَمَالَهُ وَأَن يُظَنَّ بِهِ ظَنَّ السوء آفرین بر تو ای خانه خدا چقدر بزرگی و چه قدر حرمت تو عظیم است سوگند به خدا که حرمت مؤمن از حرمت تو بیشتر است.

مکتبی که حتی سخن زشت و ناسزا را نسبت به معبودهای مشرکان حرام می داند، وَلاَ تَسُبُّواْ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْم»؛ (به معبود) کسانی که غیر خدا را می خوانند دشنام ندهید، مبادا آنها (نیز) از روی ظلم و جهل خدا را دشنام دهند، اجازه نمی دهد کسی به یک مسلمان اهانت کند.

تهمت، دروغ، تمسخر، تحقیر یک مسلمان و نقل قول های ثابت نشده او از گناهان بزرگی است که عذابهای آخرتی و آثار نامناسب دنیایی دارد؛ «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَى أَنْ يكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَى أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ * يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجتنبوا كثيراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنَّ اثم » ای کسانی که ایمان آورده اید نباید مردانی مردان دیگر را به مسخره گیرند، شاید آنان نزد خدا از اینان بهتر باشند و نباید زنانی زنان دیگر را به مسخره گیرند شاید آنان نزد خدا از اینان بهتر باشند و عیوب یکدیگر را فاش نسازید و یکدیگر را با لقبها و عنوانهای بد یاد مکنید. یاد کردن مردم به بدی پس از ایمان آوردن آنان نارواست و کسانی که از این گناهان تو به نکنند آنان ستمکارند ای کسانی که ایمان آوردید از بسیاری از گمان ها بپرهیزید چرا که بعضی گمانها گناه است.

امام رضاء السلام – به عبد العظیم حسنی – در ضمن سفارش هایی فرمودند: ای عبد العظیم به دوستانم از طرف من سلام برسان و به آنان بگو که خویش را به کوبیدن یکدیگر مشغول نکنند: «فَإِنِّي آلَيْتُ عَلَى نَفْسِي أَنَّهُ مَنْ فَعَلَ ذَلِكَ وَ أَسْخَطَ وَلِيّاً مِنْ أَوْلِيَائِي دَعَوْتُ اللَّهَ لِيُعَذِّبَهِ وَكَانَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرين که من به جانم سوگند خورده ام که هر کس چنین کند و یکی از دوستانم را خشمگین سازد از خدا درخواست کنم که او را در دنیا به شدیدترین عذاب دچار سازد و در آخرت از زیان کاران باشد.

متأسفانه در دوره انتخابات زمینه آلوده شدن برخی نامزدها و طرفدارانشان به این رذایل اخلاقی وجود دارد و احیاناً انگیزه شدید طرفداران یک کاندیدا برای حمایت از وی و جدیت برای رأی نیاوردن رقیب باعث میشود از هر ابزاری برای برگرداندن رأی مردم از رقبا استفاده کنند بر این اساس ممکن است مبلغان یک ستاد انتخاباتی به تجسس و کسب خبر و عیب جویی از زندگی شخصی و خانوادگی و گذشته رقیب (تجسس) و بازگو کردن عیوب واقعی رقیب در غیاب وی نزد دیگران (غیبت) و بازگو کردن عیبها و انتقاداتی که از طریق شایعات مطلع شده و خلاف واقع است تهمت و گزارش کلمات و رفتار ثابت نشده و مشکوک در بین مردم قول بدون علم و مسخره کردن تحقیر کردن و کوچک نشان دادن شخصیت رقیب نزد مردم (استهزاء و احیاناً به کار بردن کلمات بی ادبانه و ناسزا و فحاشی (سب) بپردازند که همه این رذایل اخلاقی در جای جای آیات قرآن کریم صريحاً منع و تحریم شده است.

متأسفانه گاهی همین اشتباهات در مناظرات تلویزیونی کاندیداها رخ می دهد و با ارتکاب این گناهان و رذایل اخلاقی جو آرام جامعه را دچار چالش کرده و احیاناً موجب درگیری ها و زد و خوردها و کشتار و ناامنی می شوند.

بر این اساس شایسته است تمامی کاندیداها و فعالان در عرصه تبلیغات انتخاباتی با بازخوانی دستورات اخلاقی اسلام عزیز، آخرت خود را به دنیای دیگران نفروشند و با بهره گیری از شیوه های مشروع و گفت و گوهای دوستانه و عالمانه سیاسی از گناهان پرزیان زبانی پرهیز نمایند و گوش جانشان نوای آسمانی قرآن را بشنود که … إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا» چرا که گوش و چشم و دل، همه مسؤولند.

حضرت امام خمینی :

گاهی بعضی نطقها موجب تأسف بسيار و تأثر است؛ و چه بسا که اهانت به یک مسلمان و مؤمن را به حد اعلی می کشاند و حیثیات انسانها را لکه دار می کند.

«از نمایندگان متوقع است که مراعات آداب اسلامی در محاورات بشود؛ که این امر آقایان را بهتر و آسان تر به حقیقت می رساند.»

«من امید آن دارم که در این انتخابات هم همان طور بگذرد. و همه با هم برادروار در یک مقصد باشیم. در یک مقصد باشید. و خداوند راشاهد بدانید و ناظر بدانید و نهضت را لکه دار نکنید.»

امام خامنه ای دام ظله

«رعایت تقوا و اخلاق و ادب اسلامی در گفتگوها و مباحثات، از جمله ی مسائل مهم و قابل توجه نمایندگان و مجلس محترم است. نمایندگان عزیز باید توجه کنند که هر کار و گفتار آنان در جامعه منعکس می شود و تأثیر سیاسی و اخلاقی ویژه ای بر فضای کشور می گذارد.»

question