ویژه نامه محتوایی انتخابات

دسته‌بندی: استفتائات

جهت مشاهدۀ متن، روی عناوین کلیک کنید

در برخی از پوسترهای تبلیغات انتخاباتی اسماء متبرکه وجود دارد. متأسفانه برخی از طرفداران آنها را در خیابان و کوچه رها میکنند و در بعضی موارد، عابرین پیاده روی آن پا می گذارند. این کار اشکال دارد؟

مقام معظم رهبری: اسماء متبرکه نباید در جایی که مورد اهانت و بی احترامی قرار می گیرد، واقع شود.

در ایام انتخابات برخی از افراد کاریکاتور نامزدهای ریاست جمهوری و کاندیداهای مجلس و… را کشیده و به مردم نشان میدهند. آیا این عمل جایز است؟

مقام معظم رهبری: اگر موجب اهانت و بی احترامی به شخص کاندیدا باشد، جایز نیست. آیت الله العظمی مکارم شیرازی: در صورتی که اهانتی نسبت به صاحبان تصاویر نباشد، اشکال ندارد؛ ولی استهزا و هتک حرمت مؤمن حرام است.

برخی از کاندیداها یا طرفداران آنها ممکن است برای کم کردن رأی نامزدهای دیگر با استفاده از نرم افزارهای فتوشاپ چهره با تصویر آنان را تغییر داده (مثلا آنها را در کنار یک زن نامحرم قرار میدهند یا آنها را در مکانهایی نشان می دهند که هیچ گاه در آنجا نبوده اند و با این کار آبروی اشخاص را میبرند و یا از آنها اخاذی می کنند. این کار چه حکمی دارد؟

جایز نیست و در برابر از بین رفتن آبروی دیگران ضامن هستند و اگر برای این کار پولی دریافت کرده باشند حلال نیست و واجب است جبران کنند.

برخی از رسانه ها و مطبوعات به ویژه در فضای مجازی بدون تحقیقات کافی و لازم مطالبی را درباره اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر میکنند که موجب تخریب شخصیت آنان و از بین رفتن آبروی آنها می شود؛ آیا این کار اشکال دارد؟

امام خمینی : اگر شخص نتواند ادعایش را ثابت کند تعزیر دارد. مقام معظم رهبری حفظه الله: بیان ضوابط و شرایط و نقد برای روشن شدن اذهان مانعی ندارد؛ ولی باید از هتک حرمت تهمت و توهین اجتناب کرد. آیت الله العظمی مکارم شیرازی: تخریب افراد مطلقا در انتخابات، در

برخی افراد برای رسیدن به اهداف سیاسی با اقتصادی خود به نامزدهای ریاست جمهوری یا مجلس شورای اسلامی و با شورای شهر و روستا به طرق مختلف پول یا امتیاز می دهند. آیا کاندیداها می توانند آن را بپذیرند؟

مقام معظم رهبری حفظه الله: اگر هدیه دادن به قصد دستیابی به هدفی خلاف شرع و قانون و یا به منظور ایجاد تمایل در مسئول قانونی به موافقت با چیزی که حق موافقت با آن را ندارد صورت بگیرد گرفتن آن هدیه جایز نیست؛ بلکه واجب است از قبول آن

آیا پذیرش رأی مردم و التزام به آن برای نامزدهایی که در انتخابات حائز اکثریت آرا نشدند لازم است؟ آیا بر سایر نامزدها جایز است که دست به انتقاد و اعتراض در حیطه‌ی قانونی یا غیر قانونی بزنند؟

 رعایت قانون و تمکین در برابر آن بر همگان لازم است. اصل اعتراض از راهِ قانونی و با مراعات مقررات و ضوابط ایرادی ندارد.

در دوره‌های اخیر که رأی دادن به یک لیست خاص که از طرف احزاب و گروه‌های سیاسی داده می‌شود و توسط افراد مشهور و غیر متخصص تشویق و تبلیغ می‌شود، آیا رأی دادن به این لیست‌ها بدون تحقیق در مورد افراد آن جایز است؟ و اگر این لیست یا برخی از افراد آن در انتخابات رأی آورند و صلاحیت منصب را نداشته باشند، ما در پیشگاه خدای متعال مسئول خواهیم بود؟

 به فهرست و افرادی رأی دهید که معرفی‌کنندگان آن‌ها افرادی متعهد، مؤمن، بصیر و انقلابی و قابل اعتماد باشند مگر آنکه حجت شرعی برخلاف داشته باشید.

اگر اصلح را نشناسیم وظیفه چیست؟ از طرفی اگر تحقیق کنیم و به شخص اصلح نرسیم می‌توانیم در انتخابات شرکت نکنیم؟

در تشخیص فرد اصلح می‌توانید از کسانی که به لحاظ دین تعهد و بصیرت مورد اعتمادند، کمک بگیرید و در هر صورت شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه‌ی شرعی است.

وظیفه‌ی روحانیون و خواص در قبال شناساندن فرد اصلح چیست؟ آیا از لحاظ شرعی تکلیفی بر عهده‌ی آن‌ها می‌باشد؟

همگان به‌ویژه خواص و علما وظیفه دارند با حداکثر دقت افراد اصلح را با حجت شرعی شناسایی کرده و به مردم معرفی کنند و مردم را در انتخاب درست یاری دهند. عدم دخالت خطرناک است؛ دخالت بدون بصیرت و حجت هم خطرناک است.

question