ویژه نامه محتوایی انتخابات

چرا هنوز باید اقتصاد ما، معطل بالا و پایین شدن دلار باشد و در اکثر پروژه های عمرانی شاهد کم شدن کیفیت کارها باشیم؟

پاسخ اجمالی:

  • در مورد پروژه های عمرانی چنین ادعایی صحیح نیست و باید موردی بررسی بشود. دولت بیمارستان های بزرگی در دولت فعلی ساخت که کیفیت بالایی داشتند. بیمارستان هایی که با افتخار با تکنولوژی ایرانی ساخته شده اند. (از جمله اتاق عمل ایرانی) (یمارستان کودکان حکیم به عنوان نخسـتین بیمارسـتان تخصصـی کـودکان دولتی)
  • اینکه اقتصاد ما وابسته به دلار باشد چیز جدیدی نیست. تمام کشورهای دنیا با دلار به عنوان ارز اصلی استفاده میکنند. اما آمریکا به دلیل دشمنی با ما دلار را نسبت به ما تحریم کرده و به این دلیل به مشکل خوردیم.
  • دولت ایران طی چند سال اخیر دارد وابستگی به دلار را کم میکند. مثل پیمان های پولی دو جانبه، یا معامله با یورو، یا درهم، یا یوان چین. اما این کار زمان بر است. باید صبر داشت.
  • عضویت ایران در بریکس و مبادلات مالی با این کشورها در جهت کاهش وابستگی به دلار است.
  • دنیا معتاد به دلار است. همانطور که معتاد را یک هو از مواد نمیگیرند تا قاطی نکند یا حتی نمیرد، سیستم اقتصادی کشورها را نیز نمیتوان یک هو از دلار جدا کرد.
  • یک مثال عینی و قابل حس در این زمینه، ارائه دینار به جای دلار برای مسافرین اربعین امسال بود.
  • پاسخ تفصیلی:
  • قطعا حذف دلار از تبادلات اقتصادی و تجاری نیازمند اقدام جدی در حوزه کالان است و خوشبختانه دولت سیزدهم با تعامالت خوبی که با کشورهای مختلف به خصوص کشورهای همسایه برقرار کرده، توانسته در مسیر حذف دلار قدم های خوبی را بردارد هرچند تا رسیدن به نتیجه نهایی هنوز راه باقی مانده اما جای امیدورای دارد، با رویکرد دولت فعلی زودتر از آنچه انتظار میرود این مسیر هموار شود. بی شک جمهوری اسلامی ایران در بحث حذف دلار از تبادلات اقتصادی با سایر کشورها نقش ویژه ای را ایفا می کند. ارتباطات ایران با چین و روسیه و همچنین از سرگیری ارتباط با عربستان و تعاملات خوب دولت با کشورهای منطقه میتواند در کاهش هیمنه دلار بسیار مفید باشد.
  • یکی از اتفاقات خوبی که امسال در ایام راهپیمایی اربعین صورت گرفت این بود که برای اولین بار بجای ارزهای دلار و یورو، از ارز کشور مقصد استفاده شد. این امر مهمی است که میتواند برای سایرکشورها نیز صورت گیرد.
  • محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در این باره می گوید: امسال برای نخستین بار، مراحل دریافت ارز اربعین، ساده تر بود و تلاش شد سهم بیشتری از خدمات توسط سامانه های غیرحضوری صورت گیرد. فرزین تصریح می کند: از ماه ها قبل، منابع دیناری عرضه ارز اربعین زائران ایرانی در بزرگترین گردهمایی جهان فراهم و برای اولین بار نیز بجای ارزهای دلار و یورو، از ارز کشور مقصد استفاده شد. رئیس کل بانک مرکزی تاکید می کند که مسئولان بانک ها از ماه ها قبل، برآورد دقیقی از منابع دیناری مورد نیاز تا پایان سفر اربعین حسینی را پیش بینی کردند و با برنامه ریزی دقیق، خدمات عرضه ارز اربعین با نرخ یکسان و بدون هیچ کمبودی در تمام شعب و در طول روزهای هفته ارائه شد. در طول ایام اربعین حسینی نیز همگان شاهد بودند که این اقدام هوشمندانه باعث کاهش نرخ دینار در بازار غیر رسمی شد. فرزین ادامه می دهد: الگوی به کار گرفته شده که مور د رضایت زوار اربعین حسینی و مقامات مختلف کشور نیز قرار گرفت را می توان برای سایرکشورهای منطقه نیز به کار برد.
  • آمریکا به واسطه سلطه بر دلار و استفاده از این ارز به عنوان یک ارز بین المللی توانسته در عرصه اقتصادی به قدرت برسد و به نوعی آمریکا تعیین میکند که کدام کشور با چه روشی و با چه کسانی معامله بر پایه دلار داشته باشد و برخی از کشورها سلطه و هژمونی آمریکا بر دلار را هم در بعد اقتصادی و هم در بعد امنیتی نوعی تهدید میدانند و معتقدند برای رفع این تهدید باید به سمت دلار زدایی حرکت کرد. یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در این باره میگو ید:
    آمریکا از زمانی که دلار را به عنوان پایه معاملات جهانی قرار داد، صاحب یک بهره بزرگ جهانی شد تا جایی که ۷۰ درصد ذخایربانک های مرکزی دنیا با دلار حفظ میشود. این امر یعنی آمریکا، دلار چاپ می کند و دارایی های دنیا را تحویل می گیردو به ازای آن دلار تحو یل میدهد. البته در چند وقت اخیر این مساله کمرنگتر شده و ذخایر بانکهای مرکزی کشورهای دنیا با دلار به ۶۰ درصد رسیده است. این کارشناس اقتصادی تصریح می کند: فدرال رزرو آمریکا (بانک مرکزی آمریکا) هر معامله ای که بالای ۱۰ هزار دلار انجام شود، باید بداند بابت چه موضوعی انجام شده است تا بتواند در تهدیدها و تحریم کشورهای مختلف استفاده کند. همین مساله باعث ایجاد نگرانی عموم کشورهای دنیا شده است و آنها با توجه به اقتضا و روابط منطقه ای خود سعی خواهند کرد از این سلطه خارج شوند. وی تاکید کرد: تجدید نظر کشورها در استفاده از دلار خطر بزرگی برای آمریکا ایجاد کرده تا جایی که اندیشکده ها و متفکران آمریکایی برای این کشور در کنار ضررهای اقتصادی ایجاد شده بر ضرر های سیاسی و امنیتی آمریکا تاکید می کنند. آل اسحاق با تاکید بر اینکه کشورهای زیادی تاکنون موفق به انجام این سیاست شده‌اند، گفت: در رأس این کشورها چین قرار دارد. این کشور توانسته با ۶۰ کشور جهان معاملات خود را با یوان و ارزهای غیردلاری انجام دهد. افزایش قدرت اقتصادی آمریکا با استفاده از دلار بی‌شک استفاده از دلار در تبالات، موجب افزایش قدرت نرم و اقتصاد جهانی آمریکا خواهد شد و دلار زدایی نیز راهبردی است که کشورها برای اعتراض به این موضوع استفاده می کنند. به گفته بس یاری از کارشناسان کاهش استفاده از دلار توسط کشورها و از بین بردن آقایی دلار می تواند تاثیرات بسیاری در اقتصاد آمریکا و کاهش قدرت این کشور داشته باشد.
  • دولت به شکل جدی راهکارهای ۱۰گانه حذف آقایی دلار را دنبال میکند که میتوانید با ضربه بر متن آن راهکارها را مطالعه کنید.
question