استادان دانشگاه و حوزه در قبال انتخابات مجلس و تشویق به حضور حداکثری دانشجویان و دیگر اقشار جامعه چه وظیفه ای دارند؟
براساس جدیدترین نظرسنجیها که در زمستان ۱۴۰۲ انجام شده است، استادان دانشگاه در بالاترین جایگاه مرجعیت عموم جامعه قرار دارند ۴۹٫۲ درصد پاسخ دهندگان اعلام کردند که با نظر اعضای خانواده موافقند و ۴۹٫۱ درصد نیز نظر او استادان دانشگاه را در انتخاب خود مؤثر دانسته اند.
نقش استادان در انتخاب و وظایف آنها:
حضور اساتید در انتخابات به عنوان الگوی جامعه: اساتید دانشگاه باید به عنوان یک وظیفه شرعی، قانونی و انقلابی در انتخابات مجلس شرکت کنند و با رأی خود، به تشکیل مجلسی قوی، متعهد، متخصص و انقلابی کمک کنند. اساتید دانشگاه باید با توجه به معیارهای اسلامی و انقلابی، نامزدهایی را انتخاب کنند که دارای ایمان، اخلاق، کفایت، تجربه، انسجام و تعهد به مصالح کشور و مردم باشند.
آگاهی افزایی: همچنین باید به عنوان یکی از منابع معتبر و مورد اعتماد مـردم، آنها را دربـاره اهمیت و تأثیر انتخابات، معیارهای انتخاب نامزدها، روشـهـای شناسایی و خنثی کـردن سناریوهای دشمنان، و نیز حقوق و تکالیف خود در فرایند انتخابات راهنمایی و آموزش دهند.
گسترش فرهنگ انتخاباتی: اساتید دانشگاه باید با استفاده از رسانه ها، محافل علمی، مراکز تحقیقاتی، وبسایت ها و سایر ابزارهای ارتباطی، فرهنگ انتخاباتی را در جامعه گسترش دهند.
تحلیل و ارزیابی انتخابات: اساتید دانشگاه باید به عنوان یکی از متخصصان و محققان حوزه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، انتخابات مجلس را از نظر فرآیندی، محتوایی و پیامدها تحلیل و ارزیابی کنند. آنها باید با ارائه گزارشها، مقالات، کتابها و سایر محصولات علمی، به بررسی نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدها و چالش ها بپردازند و با ارائه راهکارهای کیفی سازی انتخابات مجلس، به کارآمدی انتخابات کمک کنند.
یگانه مسیر تحقق مشارکت بالا در شرایط فعلی، “ترسیم آینده ای مطلوب ناظر بـه واقعیتهای جامعه اســت” و ایـن هـدف بــدون ایـجـاد رقـابـت بر سر ایده ها و برنامه ها برای اداره بهتر کشور در حوزه های مختلف؛ اعم از اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و…بدون نقش آفرینی جدی جامعه دانشگاهی ممکن نیست.
اما در رابطه با حوزه و حوزویان، مهمترین وظیفه حوزویان تبیین اهمیت مشارکت مردم در انتخابات است؛ اینکه در قرآن کریم آمده است: (نُوَلِه ما تَوَلّی) یعنی ما ولایت را به کسانی میدهیم که مردم به آنها رو میکنند. این آیه بیانگر آن است که در جامعه ای اگر خود مردم دقت نکنند، خدای متعال موظف نیست که وظیفه آنها را انجام دهد؛ سنت الهی بر این است.
حوزویان باید بـرای مـردم تبیین کنند که مراجعه و دنباله روی از طاغوت،جامعه جاهلی و طاغوتی را در پی خواهد داشت و نتیجه پیروی از پیامبران و فقهای جامع الشرایط و ولـی فقیه الهی، ایجاد جامعه ای نورانی اسـت.؛ حوزویان باید روشنگری کنند و به مردم نشان دهند تک تک رفتارهای ما از جمله رفتارهای انتخاباتی ما و کنش های سیاسی ما مورد توجه خداست و تماما در چارچوب تکالیف معنادار میشوند.
در سلطه گری کسانی که دل در گرو شیاطین دارنـد، کسانی که با رأی خود آنهـا را بر کرسی نشاندند نیز شریک اند و بالعکس؛ با انتخاب صحیح و ولایی در عمل منتخبان و قدم هایی که در مسیر اصلاح جامعه برمیدارند؛ برای انتخاب کنندگان نیز باقیات الصالحات ثبت خواهد شد. سایر اقداماتی که اساتید حـوزه و دانشگاه و دیگر نخبگان جامعه باید در راستای حضور حداکثری و مشارکت حداکثری با درنظرداشت اخلاق انتخاباتی انجام دهند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- احترام به قوانین و مقررات انتخابات و کمک به ترویج روحیه قانون گرایی در جامعه و در محیط دانشگاه و بین دانشجویان؛
- تلاش برای رشد آگاهی عمومی، نشاط اجتماعی، و مشارکت آگاهانه و حداکثری در انتخابات؛
- توجه و احـتـرام به ارزشهـــای دینی و ملی در موضع گیری ها و مباحث خودشان؛
- توصیه بـه دانشجویان و دیگر اقـشـار جامعه بـه دقـت و مطالعه در شناسایی احزاب، جریانهای سیاسی یا نامزدهای انتخاباتی، و پرهیز از اظهارنظرهای غیر مسئولانه؛
- کمک به شناخت معیارهای نامزد اصلح و ایجاد روحیه نقد منصفانه و اخلاقی عملکرد ارکان دخیل در انتخابات؛
- حفظ وقــار و منزلت اجتماعی در مواجهه با سـود یا زیــان جریانهای انتخاباتی؛
- حفظ هوشیاری در برخورد با مخالفان نظام و پرهیز از اعتماد به بیگانگان و معاندان.