اهمیت مشارکت در انتخابات از منظر قرآن کریم

رهبر معظم انقلاب الله در دیدار ماه مبارک رمضان با مسئولان نظام درباره انتخابات آخر سال ۱۴۰۲ش فرمودند:

این انتخابات خیلی مهم است. انتخابات میتواند مظهر قوت ملی باشد. اگر انتخابات درست برگزار نشود ضعف کشور و ضعف ملت را نشان میدهد ضعف دولت را ضعف مسئولین را ضعف آحاد مردم را و ضعف کشور را نشان میدهد هرچه ما ضعیف بشویم تهاجم و فشار دشمنان ما بیشتر خواهد شد. اگر میخواهید جلوی فشار دشمن گرفته بشود باید قوی بشویم یکی از ابزارهای مهم قوت کشور همین انتخابات است… مسئولانی که مرتبط هستند از همین حالا – البته میدانم که دنبال کرده اند راهبرد مشارکت را راهبرد امنیت انتخابات را راهبرد سلامت انتخابات را راهبرد رقابت انتخابات را مشخص کنند؛ انتخابات خوب سالم با مشارکت بالا ان شاء الله در آخر سال داشته باشیم.

این نوشتار به راهبرد مشارکت مردم در انتخابات پرداخته است.

اهمیت مشارکت در انتخابات از منظر قرآن کریم

تعاون در نیکی

از منظر قرآنی آنچه حلقه مؤمنانه و متدینانه صالحین را از فاسقین متمایز می کند، تعاون بر نیکی و بر و نیز عدم تعاون بر اثم و همیاری با دشمنان است و تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَ لا تعاونوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللهَ إِنَّ الله شديد العقاب و در انجام نیکی ها و دوری از ناپاکی ها یکدیگر را یاری دهید و هرگز در گناه و ستم به هم یاری نرسانید و از خداوند پروا کنید که همانا سخت کیفر است».
ناگفته پیداست که حضور در انتخابات به معنای تقویت نظام برخاسته از خون هزاران شهید و تعاون بر تقوا و بر است و عدم حضور در انتخابات به معنای پاسخ دادن به خواست دشمنان نظام جمهوری اسلامی و مصداق تعاون بر اثم و هم سو شدن با دشمنان بنابراین قطعاً کسانی که دل در گرو نظام جمهوری اسلامی دارند و به قرآن متعبدند، حاضر نمی شوند از حضور در انتخابات سر باز بزنند.
مصداق عمل صالح

لازمة باور مؤمنانه رفتار و عمل مؤمنانه است و داشتن عمل و رفتار مؤمنانه، حضور جدی و شایسته در انجام اعمال صالح چراکه این پیام و درس قرآنی است:
 فَمَنْ كَانَ يَرْجُوا لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلاً صالحاً ولا يشرك بعبادة ربه أحداً :
«پس هر که به دیدار پروردگارش در قیامت و به دریافت الطاف او امید و ایمان دارد کاری شایسته انجام دهد و هیچ کس را در عبادت پروردگارش شریک نسازد

بدون شک یکی از رفتارهای شایسته مؤمنانه که مصداقی از تعاون در بر و نیکی نیز به شمار می رود، حضور در انتخابات است. این کار موجب تقویت نظام جمهوری اسلامی و پاس مستکبرین جهان و در رأس آنها آمریکا خواهد شد. با تأمل در آیه مبارکه به آسانی می توان به این نتیجه رسید که حضور در انتخابات به معنای پیوستن به حلقه مؤمنانه و تعاون و هم یاری بر تقوا و بر است و شرکت نکردن در این امر نیز به معنای تعاون بر اثم و راضی شدن به ستم مستكبرين.
مبارزه با سلطه دشمنان

از الفبای فرهنگ و باور قرآنی این است که کفار تحت هیچ عنوانی حق ندارند بر مؤمنین

استیلا پیدا کنند و آنان را تحت سلطه قرار دهند قرآن کریم به عنوان یک ضابطه و اصل می فرماید:
 وَلَن يَجْعَلَ الله لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سبيلاً:
«و خداوند هرگز برای کافران راه تسلطی بر مؤمنان قرار نداده است.

امام علی علیه السلام  می فرمایند:
«اتَّقُوا الله في عِبادِهِ وَ بِلادِهِ فَإِنَّكُم مسئولون حَتَّى عَنِ البقاع و البهائم و أطيعوا الله ولا تعضوه
از خدا نسبت به بندگان و شهرهایش پروا کنید که مسئول هستید، حتی نسبت به زمینها و حیوانات؛
 و خداوند را اطاعت کنید و از نافرمانی او بپرهیزید.
شرکت نکردن در انتخابات و حضور نیافتن پای صندوق رأی و شانه خالی کردن از این تکلیف قطعاً به معنای زمینه سازی سلطه کفار و مستکبرین بر مؤمنین خواهد بود.
طبق نظر امام خمینی اگر عدم شرکت در انتخابات موجبات صدمه به اسلام را فراهم نماید و مصالح اجتماعی را در خطر بیندازد همه مسؤل هستند و باید در برابر خداوند جواب گو باشند. از این رو هشدار میدهند و اگر خدای نخواسته بر اسلام یا کشور اسلامی از ناحية عدم دخالت در سرنوشت جامعه لطمه و صدمه ای وارد شود، یک یک تمام ملت در پیشگاه خدای قهار توانا مسؤل خواهیم بود و نسلهای آینده که ممکن است از کناره گیری های کنونی مورد هزار گونه تجاوز واقع شوند ما را نبخشند پس یکی از وظایف مهم شرعی و عقلی ما برای حفظ اسلام و مصالح کشور حضور در حوزه های انتخابیه و رأی دادن است».
. مشارکت موجب تقویت نظام و ناکامی دشمنان

امام خمینی حضور حداکثری در انتخابات را تکلیف عقلی و شرعی دانسته آن را موجب حفظ جمهوریت نظام معرفی کرده اند.
مقام معظم رهبری الله نیز، ضمن تکلیف خواندن لزوم حداکثری اقتدار ملی عزت مندی وفاق ملی استقلال، تحکیم نظام آبروی اسلام آبروی ملت و تقویت نظام جمهوری اسلامی را به عنوان عوامل و آثار لزوم حضور حداکثری در پای صندوق های رأی یاد می کنند

درست در نقطه مقابل خواست دشمنان همه ما باید در انتخابات حضور فعالی داشته باشیم انتخابات آبروی ملی ماست انتخابات یکی از شاخصهای رشد ملی ماست. انتخابات وسیله ای برای عزت ملی است…
حضور شماست که نظام را تحکیم میکند پایه های آن را مستحکم مینماید آبروی ملت ایران را زیاد میکند
 استقامت کشور را در مقابل دشمنی ها زیاد میکند و دشمن را از طمع ورزیدن به کشور و از فکر ضربه زدن و توسعه (برنامه اش) و فساد و فتنه منصرف میکند.
 این یک مسئله بسیار مهم است، پس مسئله اول، شرکت در انتخابات است».
بنابراین مسئله مهم درباره انتخابات حضور حداکثری است؛
هر چه جمعیت بیشتری در انتخابات شرکت کند استحکام نظام و اعتبار کشور بالاتر خواهد رفت…
 بنده این عقیده را در مورد حضور حداکثری از قبل هم داشته ام و همیشه هم رویش اصرار کرده ام».
مشارکت و حفظ جمهوریت نظام

امام خمینی در شکل گیری و استمرار نظام اسلامی بر دو مؤلفه اسلامیت» و «جمهوریت» نظام سخت پافشاری میفرمود:
«ما خواستار جمهوری اسلامی هستیم، جمهوری فرم و شکل حکومت را تشکیل می دهد
و اسلامی یعنی محتوای آن فرم قوانین الهی است».

جمهوریت یعنی شرکت همه مردم در انتخابات مقام معظم رهبری اله می فرمایند: «در این کشور و در این نظام اسلام با جمهوریت همراه است جمهوریت ما از اسلام گرفته شده و اسلام ما اجازه نمیدهد در این کشور مردم سالاری نباشد. ما نخواستیم جمهوریت را از کسی یاد بگیریم اسلام این را به ما تعلیم داد و املا کرد این ملت متمسک به اسلام و معتقد به جمهوریت است. حفظ جمهوریت نظام تنها با مشارکت حداکثر مردم امکان پذیر است.
 مشارکت و استقلال کشور

امام خمینی علت بدبختی ملت ایران در رژیم ستم شاهی را دخالت قدرتهای بزرگ می دانست: «ما اجازه نخواهیم داد که دولتهای ابر قدرت در مقدرات مملکت ما دخالت کنند. گذشت آن زمان که اینها بدون چون و چرا در این امور دخالت می کردند. رهبر معظم انقلاب الله نیز می فرماید: انقلاب اسلامی با ایستادگی در مقابل نظام سلطه، توانست به ملت ایران هویت و آرمان بدهد.

اما حفظ این حاکمیت و استقلال نیاز به پاسداری دارد؛ یکی از توانایی ها و راه های حفظ استقلال حضور حداکثری در انتخابات است. به عبارت دیگر شرکت کنندگان در انتخابات با توجه کامل به این موضوع مهم در عرصه فعالیتهای انتخاباتی میتوانند از تمامیت ارضی کشور حراست کنند و استقلال آن از بیگانگان را حفظ نمایند.
 امام خمینی می فرماید: مثل زمان رژیم سابق نیست. در رژیم سابق شما نمی توانستید و قدرت نداشتید امروز قدرت دارید برای این که حفظ کنید حیثیت اسلام را و حفظ کنید مصالح کشور را و حفظ کنید استقلال خودتان را و حفظ کنید آزادی خودتان را … .

رهبر معظم انقلاب می فرماید: همه کسانی که به نظام جمهوری اسلامی و به استقلال کشور معتقدند،
 به آینده کشور اهمیت میدهند و دلشان برای منافع ملی میسوزد، باید درانتخابات شرکت کنند.
مشارکت و انسجام ملی

یکی از مسائل مهمی که در آموزه های دینی بدان اهمیت داده شده، اتحاد و همبستگی است.
 چنانچه در قرآن از اتحاد به عنوان نعمت یاد کرده و بدان تأکید فرموده است: وَاعْتَصِمُوا بحبل الله جميعاً وَ لا تَفَرَّقُوا ) :

و همگی به ریسمان الهی چنگ زنید و از اختلاف و پراکندگی بپرهیزید. منظور از عدم تفرق در این آیه اجتماع مسلمانان است، به گونه ای که فواید این اجتماع نصیب آنان گردد؛ چراکه در غیر این صورت موجب زوال قدرت آنان و شکستشان خواهد شد
و لا تنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصابرين
و نزاع و کشمکش نکنید تا سست نشوید و قدرت و شوکت شما از میان نرود و صبر و استقامت کنید
 که خداوند با استقامت کنندگان است».

بی تردید یکی از ابزار مهم ایجاد هم بستگی و انسجام ملی انتخابات حداکثری است؛
 چراکه زمینه وفاق و وحدت ملی را فراهم مینماید؛ چنانچه مردم با هم بستگی انقلاب را به وجود آوردند. بر این اساس ایجاد و استمرار آن نیز منوط به حضور حداکثری مردم در انتخابات است.
 مقام معظم رهبری الله می فرمایند «انتخابات یکی از میدانهای مهم هم بستگی است… مهم این است که مردم در این میدان گزینش هم بستگی خود را نشان دهند. ملت ایران این فرصت گزینش را تا قبل از انقلاب اسلامی در هیچ دوره ای نداشت. انقلاب اسلامی است که این فرصت را در اختیار ملت ایران گذاشته است.
 مشارکت و مردم سالاری دینی

رهبر معظم انقلاب الله همواره بر اهمیت رأی و نظر مردم پافشاری داشته می فرماید:
 هیچ کس در نظام اسلامی نباید مردم رأی مردم و خواست مردم را انکار کند…
 بدون آرای مردم بدون حضور مردم و بدون تحقق خواست مردم خيمة نظام اسلامی سر پا نمی شود و نمی ماند.
 مردم سالاری دینی یا مردم سالاری اسلامی یک اندیشه نو و یک تجربه نو برای بشریت بود که به وسیله نظام جمهوری اسلامی و امام بزرگوار عرضه شد».
استمرار و نهادینه سازی مردم سالاری نیازمند راهکار است که از مهم ترین این راهکارها حضور مردم در انتخابات میباشد زیرا مردم رکن مهم نظام هستند و در شکل گیری و استقرار جمهوری اسلامی و استمرار آن نقش بسیار مؤثری دارند.
از این رو امام خمینی همواره بر نقش اثرگذار و تاریخ ساز مردم در نظام اسلامی تأکید داشته در وصیت نامه سیاسی الهی خویش آنان را به حضور فعال قوی و هوشیارانه در انتخابات های مختلف و شناخت توطئه ها دعوت کرده اند
 تا مردم سالاری دینی نظام خدشه ناپذیر بماند.
بر این اساس امروزه جمهوری اسلامی از معدود کشورهایی است که بیش ترین انتخابات را
دارند و این همان استمرار مردم سالاری دینی است که با حضور حداکثری نمود پیدا می کند.

مقام معظم رهبری الله می فرماید: «انتخابات مظهر اراده ملی است؛ نماد مردم سالاری اسلامی است ما که مسئله مردم سالاری اسلامی را در مقابل دموکراسی لیبرال غربی مطرح کردیم مظهر مردم سالاری اسلامی همین حضور مردم در انتخابات است… انتخابات جلوه بسیار زیبا و جذاب مشارکت عمومی است…
که دنیا حسرت آن را می برند…
خیلی از آنها حسرت این آزادی و این مردم سالاری را که در این جا هست، می برند.
ایشان در سالروز ولادت حضرت زهرا در تاریخ ۱۴۰۲٫۱۰٫۱۳ درباره اهمیت حضور مردم در انتخابات فرمودند:

ما انتخابات در پیش داریم… یک عده ای نمی خواهند این انتخابات آن چنان که شایسته این ملت است انجام بگیرد؛ تلاش می کنند مردم را مایوس کنند، مردم را بی اعتماد کنند و انمود کنند که انتخابات فایده ای ندارد، تأثیری ندارد. در مقابل اینها جهاد تبیین باید سینه سپر کند در مقابل اینها باید حقیقت را بیان کند کسانی هستند که می خواهند حضور مردم در اداره کشور که ثابت کننده تحقق مردم سالاری دینی در کشور است ضعیف بشود تا حرف امام بزرگوار دروغ در بیاید؛ هدفشان این است که وعده الهی را مخالف واقع نشان بدهند.
این حرکت خصمانه است در مقابل این حرکت خصمانه  باید تلاش کرد
هر کس با انتخابات مخالفت کند با جمهوری اسلامی مخالفت کرده با اسلام مخالفت کرده انتخابات یک وظیفه است. این یکی از کارهاست امروز احساس وظیفه نسبت به انتخابات یکی از کارهای نقد جامعه مجاهد در جهاد تبیین است

question