اگر از ما بپرسند چه آیه ای در قرآن کریم هست که ما میتوانیم در بحث انتخابات از آن استفاده کنیم میتوانیم بگوییم این آیه است که خداوند متعال در سوره مبارکه نساء می فرماید: (إن اللهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أهلها( مضمون این آیه شریفه این است که اولاً خداوند از ما می خواهد در تعیین سرنوشت خودمان مشارکت کنیم .البته در این رابطه آیات دیگری نیز مصداق دارد؛ مثلاً در آیه شریفه درباره فلسفه ارسال رسل نیز گفته شده است که هدف از فرستادن انبیاء این بوده که ” لیقوم الناس بالقسط ” اتفاق بیافتد. مردم باید به درجه ای برسند که برپا دارنده عدل و قسط شوند.
خداوند متعال از همه اعم از مردم و مسئولین میخواهد که هر امانتی را به کسی بسپارید که صلاحیت نگهداری آن را داشته باشد؛ امروزه به اصطلاح به این امر شایسته سالاری میگوییم. ما باید به صحنه انتخابات به عنوان یک صحنه ای نگاه کنیم که قرار است امانتهایی به افرادی سپرده شود.
بنابراین رویکرد اسلام به مسئله مناصب حتی در حوزه خانواده یا در هر امر ریز و درشت دیگری این است که ما امانت را بشناسیم و هر امانتی را به کسی بسپاریم که شایستگی لازم برای آن را دارد. متناسب با هر مسئولیت شایستگی آن مسئولیت مدنظر است.
از جمله پیامدهای این نگرش این است که با رویکرد الهی در انتخابات. مسئولانی انتخاب میکنیم که ملتزم به ولایت الهی باشند؛ و به ولایتی طاغوتی و شیطانی قائل نباشند. در قرآن کریم دو نوع ولایت و همبستگی مطرح شده است؛ از جمله در آیة الکرسی که همه می خوانیم: “اللهُ وَلَى الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِيَاؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ من النور إلى الظُّلُمَات” یعنی یکی از پیامدهای بی توجهی به این فرمان خدای متعال این است که تلاشتان را معطوف به این کنید که هر امانتی به اهلش سپرده شود؛ در صورت بی توجهی امکان روی کار آمدن کسانی که دل در گرو ولایت الهی ندارند فراهم میشود. این افراد ممکن است برنامه ریزی هایشان به جای اینکه معطوف به رفتن به سمت نور باشد به سمت ظلمات و تاریکی باشد. در مجموع، انتخابات موضوع بسیار مهمی است که نیازمند مسئولیت اجتماعی بالا در انتخاب افراد امین است.