عمامۀ خاکی
گرهخوردن با آقاعلیبنموسیالرضا(و گرهخوردنبامردمیکیاز ویژگیهایاین رئیسجمهور فقید و مردمی و شهید است. ما افراد مسئول در کشور بین خودمان زیاد دیدهایم؛ منتها حاجآقای رئیسی، از جنس مردم بود. واقعا ایشان بیتاب مردم بود. اینکه به ایشان میگوییم رئیسجمهور مردمی، واقعا نمایش نیست!
یــادم میآید زمانی که زلزله لالی و اندیکا اتفاق افتاده بــود، اعــلام کردند که در استان خوزستان در ارتفاعات لالی و اندیکا بارندگی شده است. نیمه شب از دفتر حاجآقا تماس گرفته و گفته بودند که: «حاجآقا بیتاب هستند! گفتهاند: الان مردم چه وضعیتی دارند؟ با این بارندگی و با وجود خرابی خانههایشان در زلزله، دارند چکار میکنند؟!»
ما آن لحظه در تهران کاری نمیتوانستیم بکنیم اما حاجآقا رئیسی بیتاب بود. امکان نداشت که پای مردم وسط باشد و موضوعی به مردم گرهخورده باشد و ایشان از آن بگذرد.
برای اینکه خودش را از این روستا به آن روستا برساند، سوار بالگرد شد. شما الان قضاوت میکنید که روز شهادتشان، برای چه سوار چنین بالگردی شدند؟
برای اینکه درد این مردم را بردارد و مرهمی به زخم مردم باشد. میخواست به آن روستایی دور افتاده سر بزند و حالی از مردمی بپرسد که در عمرشان یک بخشدار و یک فرماندار ندیده بودند.
یادم نمیرود حاجآقا رئیسی به اصــرار خودشان در جنوب کرمان حضور پیدا کردند که اتفاقا عکس معروفی هم از ایشان با آن سر و شکل خاکی هست. بعد از سیلی که در کرمان اتفاق افتاد، ایشان گفتند: باید برویم آنجا مردم را ببینیم. خبر دادند که اصلا آب و هوای آنجا مناسب نیست؛ که البته دیدید طوفان هم شد و شهید رئیسی سر تا پا خاکی شدند.[۱]
حامی کارگران
وقتی رئیس قوه قضائیه بود، تعریفش از استیفا با بقیه فرق داشت. میگفت اگر کارخانهای تعطیل میشود، باید کسی باشد که حقوق کارگران بیکار را استیفا کند. این در حالی بود که بقیه میگفتند استیفا یعنی گرفتن یقه کسی که به دیگری ظلم کرده است.
با همین تعریف جدید حاجآقا رئیسی از استیفا، حدود ٩٠٠٠ پرونده تعطیل شده، دوباره به جریان افتاد و اتفاقات خوبی رقم خورد.[۲]
نوآوری برای خدمت
وقتی تولیت آستان قدس را به عهده داشت، خیلی پیگیر حل مسائل زائرین بود. حتی در کوچکترین مسائل. قبل از آن زائرها برای گرفتن صندلیهای چهارپایه برای نشستن، باید کارت ملی تحویل میدادند، حاجآقا رئیسی این صندلیها را در اختیار و در دسترس زائر قرار داد.
یکی دیگر از نوآوریها در زمینه گسترش خادمی امام رضا( در شهرهای مختلف بود. بهعنوانمثال یک پزشک در یک شهر دورافتادهای، روزهای چهارشنبه، بیماران را بهعنوان خادمی آستان امام رضا)، رایگان ویزیت میکرد.[۳]
همدرد مردم
یکی از ناگفتههای شخصیتی حاجآقا رئیسی که توسط یکی از نزدیکان ایشان در هیئت دولت، روایت شده است، حقیقتا انسان را بسیار متنبه و متأثر میسازد. ایشان حقیقتا اعتبار و آبرو برای نسل خویش و روحانیت بود.
یکی از نزدیکان ایشان در هیئت دولت، روایت میکند شبی که ایشان گزارشی از وضعیت معیشت مردم دریافت کرد، از خوردن غذا خودداری نمود و با حالی عجیب گفت که من نمیدانم که در جامعه ما در حال حاضر همه مردم به این غذا دسترسی دارند یا خیر! بنابراین آن شب شاید فقط به قطعه نان اکتفا کرد.
همین ارزشها، پشتوانه موفقیت ایشان شد.
اینکه برای رفتن از شهری به شهر دیگر، مترو و یا در مسیر آبی، قایق انتخاب ایشان بود، اینها بسیار ارزشمند است. یا اینکه افطار یا شام را بر سر سفره با قشر ساده زیست، با دانشجویان، تناول میکرد، این یعنی ارزش.[۴]
از سفرۀ مردم چه خبر
مباحثی که در جلسه ستاد هماهنگی مطرح میشد، بیشتر پیرامون شاخصهای کــلان بــود. بهعنوانمثال، در رابطه با مباحث کلانی مثل اینکه ما در صنعت نقدینگی نداریم پس باید بانکها بهتر وام دهند، صحبت میشد.
حاجآقا خیلی از اوقات قبل یا بعد جلسات میگفت در رابطه با نرخ رشد نقدینگی یا بیکاری و… بحث کردیم که ایــن بــوده و آسیبشناسی هم شــده و… خب تمام؟…حالا برویم سراغ سفره مردم و بررسی سفره مردم. این موضوع در وزارت کشور به یک فرآیند تبدیل شده است. بدین صورت که در سطح استانداری، فرمانداری، بخشداری تا روستاها، اطلاعات جمعآوری شده و گزارشات به وزارت کشور تحویل داده میشود. در کابینه دولت همه وزراء از آن گزارشات میترسیدند چون میدانستند این خط قرمز حاجآقاست.
یکبار صحبت شد در رابطه با اینکه وضعیت اقلام مصرفی مردم مثل نخود، لوبیا، ماکارونی، نان، دارو چطور است؟
البته [حاجآقا بحث اقــلام مــردم را روزانــه چک میکرد امــا من جلسات ستاد هماهنگی را عرض میکنم؛ بهعنوانمثال این هفته تا هفته پیش مثلا پنیر، ماست، لبنیات، تخم مرغ که اقلام مصرفی مردم است مثلا یک درصد، دو درصد افزایش قیمت داشتهاست. حاجآقا در جلسه حتما میپرسیدند] که چرا افزایش قیمت داشته است؟!
وزرا [در پاسخ میگفتند که شاخص فلان این است و… . اما حاجآقا] میگفتند: در مورد آن شاخص کلان باهم صحبت کردیم. الان علت این را به من بگویید که چیست؟[۵]
بیتاب مردم
یک روز بعد نماز صبح داشتم زیارت عاشورا میخواندم. تلفن زنگ خورد. حاجآقا رئیسی بود. با ناراحتی زیاد برخورد سختی با من کرد بهنحویکه تا حالا با من اینطور برخورد نکرده بود. گفت: من در زیرگذر حرم دیدم چند تا پتو پهن کردند و چند تا زائر هم آنجا بودند و چند تا ماشین هم پارک بود.
حاجآقا رئیسی گفت: مگر من به شما نگفتم نگذارید زائرین بدون سقف باشند؟ چرا اینها آنجا هستند.
من بلافاصله مسئول حراست را فرستادم و بررسی کــرد. متوجه شدیم آنها از نیشابور به سمت گلستان میرفتند. اینجا که رسیدند گفتند تا اینجا که آمدیم، زیـــارت هــم بــرویــم. گــروهــی از آنهــا رفته بــودنــد زیـــارت و تــعــدادی هــم بــه خاطر ماشینها ایستاده بودند.
این گزارش را خدمت حاجآقا تقدیم کردیم. حاجآقا واقعا خوشحال شدند. بعد متوجه شدم حاجآقا از دو کانال و طریق دیگر هم این را پیگیری کرده بود.[۶]
[۱] سید امیر حسینمدنی/معاونتوسعهروستاییومناطقمحروم کشور.
[۲] صفار هرندی/ عضو مجمع تشخیص و وزیر ارشاد سابق/ برنامه خادم الرضا( رئیسجمهور شهید)/ شبکهسه.
[۳] حجتالاسلام فــرازی نیا، مدیر ارتباطات حــوروزی تولیت آستان قــدس، شبکه افــق، برنامه شهید جمهوری.
[۴] حجتالاسلامدعایی
[۵] دکتر بهادریجهرمی/سخنگویدولت،شبکهافق/ برنامهجهان آرا.
[۶] سیدمرتضیبختیاری/ برنامهشهیدجمهور.