به زیارت که میروی باید اذن دخول بخوانی و اذن دخول یعنی قلب تو برای زیارت امام آماده و مهیا باشد. نشانش این است که زائر میفهمد تحولی در دل او روی داده است و دلش در تب و تاب دیدار است. اینها خطی است از توصیههای بهجت عارفان، که برای زائر امام رضا(ع) بیان کرده است.
گاه رفتن به زیارت حرم ائمه ممکن نمیشود اما روایات نشان میدهند امام همیشه حاضر است و تو میتوانی از بام خانهات و از هر جا که قلبت مهیاست از همانجا دست بر سینه نهاده و عرض ارادت کنی. ابتدای زیارتنامه حضرت در روضه منوره آمده است: خدایا مرا پاک کن و دلم را طاهر گردان و سینهام را بگشا و جاری کن بر زبانم ستایش و مدح سپاس بر تو را، زیرا که نیرویی نباشد جز به وجود تو، خدایا آن را وسیله پاکی و درمان من قرار بده!
پس دل مهیا دار…
ایده: نصب جهتنمای حرم امام رضا علیهالسلام در مسجد به منظور سلام دادن به آن حضرت بعد از نماز جماعت
مسئله
بسیاری از افراد جهت حرم امام رضا(ع) برای زیارت نمیدانند که این امر موجب بینظمی در هنگام زیارت دستهجمعی آن حضرت میشود.
مشروح
از آداب زیارت معصومین(ع)، زیارت و عرض سلام از راه دور میباشد که بسیار هم بدان سفارش شده است. معمول است که در مساجد بعد از اتمام نماز جماعت و قرائت قرآن، و گاه بعد از اتمام مراسمات مسجد، زیارت ائمه علیهالسلام را قرائت کرده و عرض سلام و ارادت به پیشگاه ایشان فرستاده میشود. از آنجا که جهت زیارت ائمه به سمت قبله است، هنگام عرض سلام روبه قبله میایستیم اما زیارت امام رضا(ع) از آنجا که در ایران و شهر مشهد واقع شده است، برای عرض سلام معمول است به سمت مشهد و پشت به قبله سلام داده شود.
بعضی از افراد جهت حرم را به خوبی نمیدانند و این میتواند در زیارت دستهجمعی موجب بینظمی و حتی آشفتگی بعضی افراد بشود. چه خوب است همانطور که جهت قبله در مسجد مشخص است، با فلش سبز رنگ کوچکی جهت حرم حضرت رضا(ع) در مسجد مشخص و معلوم باشد.
بایدها و نبایدها
روی فلش یا جهتنما، نام حرم و زیارت درج گردد تا مشخص باشد.
آداب زیارت از راه دور و فضائل آن توسط امام جماعت بیان گردد.
شیوه صحیح زیارت دستهجمعی و از راه دور آموزش داده شود.
دستاوردها
ممانعت از بینظمی و آشفتگی در به جا آوردن زیارت دستهجمعی
زینتها و مستحبات
نصب متن زیارت از راه دور ائمه در مسجد
معمولا مساجد جهت قبله را با فلش مشخص نمودهاند. لازم است با یک فلش کوچک با رنگ سبز جهت حرم را هم مشخص نمایند این باعث میگردد کسانی که نماز را به پایان میرسانند جهت حرم را درست تشخیص دهند و به حضرت سلام بدهند.
پشتوانه نظری
اسحاق بن عمار از امام صادق (علیهالسلام) روایت میکند:
به مدینه بروید و بر پیامبر اکرم(ص) سلام بدهید، هر چند که سلام و درود از راه دور نیز به آن حضرت میرسد.
وسائل، کتاب الحج، ابواب المزار، باب۴ ح۳ ، ج۱۴ ،ص۳۳۸