اصلاحات؛ ریشه‌ها و تیشه‌ها

این کتاب برگرفته از سخنرانی‌های حضرت استاد در سال ۱۳۸۰ در مسجد امام حسن عسکری ـ‌علیه‌السلام‌ـ و نیز فرازهایی از بیانات ایشان در سمینار روش‌شناسی اصلاحات در سال ۱۳۷۹ است که توسط حجت‌الاسلام والمسلمین قاسم شبان‌نیا در چهار بخش تدوین و نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) چاپ و منتشر شده است.
در بخش اول کتاب با موضوع منشأ پیدایش اصلاح و افساد در جهان آفرینش، از معانی دو واژه اصلاح و افساد در لغت و قرآن، رابطه صلاح و فساد با هدف آفرینش، فلسفه وجود شرّ و فساد در جهان، نقش عقل و وحی در اصلاح جامعه، جامعه فسادگر و عذاب استیصال و گامی در جهت شناخت صلاح و فساد در جامعه سخن به میان آمده است.
معیار جامعه صالح و فاسد از دیدگاه قرآن عنوان بخش دوم این کتاب است. از جمله مباحث مطرح شده در این بخش می‌توان به جایگاه اصلاح و افساد در دعوت انبیا، برترین شیوه تشخیص مصادیق صلاح و فساد در عرصه‌های مختلف زندگی، هدف از آفرینش انسان و تشکیل جامعه انسانی، جامعه صالح از دیدگاه اسلام و نمونه‌هایی از جوامع فاسد از دیدگاه قرآن اشاره کرد.
در بخش سوم با عنوان شیوه‌های برخورد با مظاهر فساد در جامعه مباحثی هم‌چون شیوه‌های مبارزه با فساد بر اساس آیات قرآن کریم، فلسفه مجازات متخلفان در اسلام و داستان بنی اسرائیل، حقیقتی فراموش نشدنی مطرح شده است.
صلاح و فساد از دیدگاه‌های مختلف عنوان بخش چهارم است که در آن به مباحثی از قبیل نسبی گرایی، زمینه ساز پذیرش تعریف‌های مختلف از صلاح و فساد، تحقق منافع مادی، ملاک صلاح و فساد در اندیشه دنیاپرستان، صلاح و فساد از دیدگاه فرعون و فرعونیان و نیز در اندیشه حضرت موسی ـ‌علیه السلام‌، اصلاحات آمریکایی در ادامه روند اصلاحات فرعونی، حقیقت اصلاحات دینی، نقش حامیان داخلی اصلاحات آمریکایی در ایجاد فساد در جامعه و در نهایت شیوه برخورد با مروّجان داخلی اصلاحات آمریکایی پرداخته است.

موضوع

اجتماعی و فرهنگی

question